No calia una altra tragèdia de dimensions tan enormes com la de Lampedusa per subratllar la importància de la lluita per a una política d’immigració que parteixi de les necessitats de les persones i que respecti el dret de lliure circulació. Aquesta preocupació ja figurava en el punt vuitè del manifest del Procés Constituent: en conseqüència, la Sectorial d’Immigració es va constituir el 13 de setembre en una assemblea de 45 persones, a les quals caldria sumar-hi unes 35 més, d’arreu del territori, que van indicar el seu interès tot i excusant-ne l’absència.
Després d’una animada discussió , les tasques que gaudiren d’un consens més ampli varen ser les següents:
- Portar a terme una labor de sensibilització/conscienciació/pedagogia -tant dins les assemblees del Procés Constituent com dins la societat en el seu conjunt-, sobre la situació i els drets de la immigració, tot combatent prejudicis i percepcions distorsionades, i proporcionant arguments per a la derogació de la Llei d’Estrangeria i a favor dels drets de ciutadania per a tothom.
- Explicar el procés constituent a les persones estrangeres i animar-les a participar-hi com a subjectes polítics.
- Participar en les lluites de les persones immigrades.
- Incloure un punt a l’ordre del dia de cada assemblea dedicat a l’intercanvi d’informació sobre activitats i lluites, i a la posada en comú de les intervencions en les quals participem.
El 21 de setembre un bon grapat de membres de la sectorial vam participar en una concentració protagonitzada fonamentalment per persones immigrades; les consignes eren: treball, habitatge, papers i dignitat.
El punt central de la propera assemblea serà un debat sobre un text preparat per tres membres de la comissió de continguts i de la sectorial titulat “Tothom que viu a Catalunya ha de tenir els mateixos drets; per a una Catalunya intercultural”. Després, aquest text -amb les esmenes pertinents-, passarà a la consideració del Procés Constituent en el seu conjunt.