Davant les eleccions al Parlament de Catalunya de dijous 21 de desembre, Procés Constituent pensa i actua d’acord amb els principis fundacionals per:
Arraconar les candidatures monàrquiques que donen suport a l’article 155, en primer lloc, tot animant a votar el 21D, com una emergència social i nacional. Les tres candidatures borbòniques representen el desig de la corona d’acabar amb la insurgència catalana, la voluntat de la reacció europea contra l’activació democràtica, la determinació dels poders econòmics per saltar-se els mecanismes de control social i democràtica de llur activitat. El món de la corrupció política no vol ni sentir a parlar d’una república amb tots els ressorts necessaris per impedir la devastació dels béns comuns.
>Apostar perquè les forces partidàries d’un procés constituent siguin les guanyadores i que impulsin aquest procés participatiu en la nova legislatura. És a dir que, a més de restablir les institucions i la llibertat de les persones empresonades, es pugui bastir un pol constitucional fort que pugui implicar les forces d’esquerra i dreta em aquest procés constituent de la república catalana.
>Crear la Plataforma per la República, juntament amb les companyes i companys de Som Alternativa i CUP-Crida Constituent, per promoure la unitat de l’esquerra rupturista plural, única garantia per aconseguir que el procés d’alliberament nacional i social sigui decidit, participatiu, transformador. Aquesta plataforma ha de permetre consolidar els ponts i l’aliança entre tradicions diferents però de plena coincidència per avançar cap els objectius que ens plantegem. Aquesta plataforma no tanca les portes a la participació oberta en altres espais de coincidència i col·laboració política com ara els Comitès de Defensa de la República, Aixequem la República, Reinicia, Esquerres per la Independència i Crida Constituent.
Les eleccions del 21D són un nou repte imposat il·legalment pel govern de Madrid que ha de permetre un nou impuls a la voluntat de transformació social, un nou impuls d’executar el dret a decidir i un nou impuls per no ajornar aquest dret a la complaença de les forces polítiques espanyoles majoritàries que es neguen a acceptar la identitat nacional de Catalunya.
La idea dels referèndum pactat no pot amagar la manca voluntat política per practicar aquest dret i enganya respecte a la seva viabilitat aquest segle XXI pel seu caràcter il·lusori en l’actual context només possible si es crea una relació de forces diferent, molt allunyada de la realitat actual.
A les reunions del Grup Promotor s’ha analitzat la realitat de l’actual escenari polític i social. S’hi constata el compromís per ser coherents, per aportar el nostre accent crític i per treballar conjuntament amb les persones que lluiten pels drets nacionals i socials a la vegada. En aquest context d’eleccions, i després del 21D, es vol sumar i no dividir, i s’opta per donar suport ferm a les diferents convocatòries de mobilitzacions i actes que coincideixin amb els objectius expressats en aquesta declaració.
A la VII Assemblea General Extraordinària de Procés Constituent de l’11 de novembre de 2017, celebrada a la Nau Bostik de La Sagrera de Barcelona, es van aprovar molt àmpliament les condicions per poder participar en l’excepcional i irregular convocatòria a les eleccions al Parlament de Catalunya. A la reunió del 2 de desembre, el Grup Promotor, així com la Coordinadora de Procés, han vetllat pel compliment d’aquests acords i el seu desplegament. Fruit d’aquest treball és la Plataforma x la república.
Barcelona, 13 de desembre del 2017